Home      Tu ce vrei de la un curs online?
 

Tu ce vrei de la un curs online?

de Ciprian NICOLAE, 19.03.2010

 
Prima data cand am participat la un curs in format e-learning era prin 2004, cand lucram in administratie. Se intampla pe un program de finantare al guvernului Olandei – MATRA.
 
La acea vreme, e-learning insemna ca aveam acces la materialele de curs online, pe un site dedicat. Tot online se puteau face teme, iar participantii interactionau prin chat si forum.
 
Atunci cursul in sistem e-learning nu mi se parea prea reusit, era static. Termenele pentru realizarea temelor erau o povara in plus…
 
Dupa ceva ani, am avut din nou ocazia sa particip la cursuri in sistem e-learning. Pot spune cu tarie ca nu s-au schimbat prea multe. Cursurile sunt la fel de statice, interactiunea posibila intre participanti este evitata atat de organizatori, cat mai ales de participanti…
 
In urma cu putina vreme, am intalnit o participanta la astfel de cursuri. Mi-a spus ca a renuntat pe la jumatate, dupa ce platise taxe de inscriere… De ce? Cica nu era “challenging”. In plus, era prea ieftin, asa ca ceea ce platise nu merita efortul de a finaliza cursul.
 
Avand o experienta destul de importanta ca trainer in cursuri organizate in sistem clasic (fata-in-fata cu participantii), pe baza si a experientei acumulate in cursurile e-learning, as putea spune ca principalele argumente CONTRA unui curs tip e-learning sunt:
  • reticenta pentru ceva nou
  • un curs prea ieftin nu merita urmat
  • e greu sa iti dai seama inca de la inceput cum va evolua cursul, cum te poate ajuta
  • interactiunea scazuta nu favorizeaza schimbul de idei, dezvoltarea de problematici de curs ori analizarea de exemple

Intr-un braistorming realizat la o sesiune de creativitate, cei prezenti au precizat ca principalele argumente PRO in cazul unui curs e-learning sunt:

  • este disponibil 24/24h si se pliaza pe programul fiecarui participant
  • se poate participa la curs din orice locatie cu internet, scutindu-se astfel costuri de transport si subzistenta care intervin cand cursurile se desfasoara in alte localitati decat cea de resedinta

Avand in vederea acestea, oare ai mai participa la un curs in format e-learning? Cum ai vrea sa fie un curs online?

 

 
 
 
 
 
Utile